Yhteystiedot

Miekan kuva

Outi Soininen

Aloitin taijin harrastuksen vuonna 1992, noin puoli vuotta karaten aloittamisen jälkeen, kun karate-seurassa tuli mahdollisuus kokeilla lajia. Ensimmäinen opettaja oli Karoliina Erjavaara, joka oli oppinut 24-liikkeen sarjan Paimion kansalaisopistossa kiinan kielen kurssin yhteydessä. Liike-sarjaan tuli joitakin "tarkennuksia" myöhemmin, kun kävimme shifu Zhang Fangin leireillä. Lajissa viehätti tasapainoisuus ja rauhallisuus sekä ulospäin helpon oloinen sulavuus, joka itseasiassa vaatii paljon harjoittelua.

Kiivain harjoittelukausi molemmissa lajeissa kesti 90-luvun lopulle. Sen jälkeen työt ja muut menot ovat haitanneet myös taijin harjoittelua. Onneksi olen saanut jälleen lisättyä harjoittelun määrää. Lajissa viehättää edelleen vartalon kokonaisvaltainen käyttö, tasapainon etsiminen ja mielen ja kehon yhdistäminen.

Mielestäni liikeiden ja liikesarjan ulkoinen muoto on edellytys kehon tuntemuksen oppimiselle. Esimerkiksi niinkin yksinkertainen asia kuin katseen kohdistaminen auttaa intention löytämisessä. Toisena pääkohtana on vartalon kokonaisvaltainen käyttö. Pelkkä ulkoinen muoto ei riitä, jos liikkeessä ei ole mukana kehon jokainen solu. Taijin lisäksi olen harrastanut karate tutustunut hieman myös riukyu kempoon. Loppujen lopuksi eri lajit käsittelevät samoja asioita vain hieman eri näkökulmasta ja eri tavalla painottaen.